Gayri faal mükellefler, vergi mükellefiyetlerini sildirmemeleri halinde ne gibi vergisel işlemlerle karşılaşabilirler? Bu durumla karşılaşan mükellefler ne yapabilirler?
Vergi mükellefi gerçek veya tüzel kişilerin (şirketlerin) faaliyetlerini terk etmeleri halinde bu durumu vergi dairelerine bildirip mükellefiyetlerini terkin ettirmeleri gerekmektedir.
Ancak, çoğunlukla ihmal, vergi mükellefi gerçek kişinin ölümü halinde mirasçılarının yükümlülüklerini yerine getirmemeleri veya şirketlerin ortakları arasındaki sıkıntılar gibi nedenlerle “işi bırakma bildirimi” verilmemekte ve mükellefler beyanname vermemeleri nedeniyle yüklü miktarlarda özel usulsüzlük cezası gibi cezalarla ve bir takım vergilerle karşılaşabilmektedirler.
Bu durumla karşılaşan vergi mükelleflerinin, vergi mahkemelerinde açacakları davalarda, faaliyetlerine son verdikleri tarihi tevsik edici belgelerle faaliyette bulunmadıklarını ispat etmeleri ve vergi idarelerince yapılan resen terkin işleminin tarihinin öne çekilmesini istemeleri gerekmektedir.