Döviz kazandırıcı faaliyetler ve damga vergisi istisnası hakkında bilinmesi gerekenler
488 sayılı Damga Vergisi Kanunu'nun 5035 sayılı Kanun'un 28. maddesi ile eklenen ek 2. maddesi ile 492 sayılı Harçlar Kanunu'nun 5035 sayılı Kanunun 33. maddesi ile eklenen ek 1. maddesinde; döviz kazandırıcı faaliyetlere ilişkin işlemlerle ilgili olarak düzenlenen kâğıtların damga vergisinden müstesna olduğunu düzenlemekle birlikte bu maddenin uygulanması bakımından döviz kazandırıcı faaliyetlerin neler olduğu ve bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların Maliye Bakanlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından birlikte tespit edileceğini belirtmiştir.
Verilen yetki doğrultusunda 27.2.2004 tarih ve 25386 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 1 Seri No'lu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında Tebliğ ile 5.12.2008 tarih ve 27075 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 4 Seri No'lu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında Tebliğde anılan Kanun hükmü ile getirilen istisna uygulamasına ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir.
Yerli istekliler yanında yabancı isteklilere de açık olan işler döviz kazandırıcı faaliyet kapsamında görülmüş ve çıkarılan genel tebliğlerde damga vergisi istisnasından yararlanılabilmesi için vergi, resim ve harç istisnası belgesinin varlığı aranmıştır.
Ancak, vergi mahkemeleri ve temyiz mercii (Danıştay) bu konuda vergi idareleriyle aynı düşünmemekte ve vergi, resim ve harç istisnası belgesinin varlığını olmazsa olmaz olarak görmemektedir.