Yol harcamalarına katılma payı hakkında bilinmesi gerekenler
Yol harcamalarına katılma payı, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu'nun 86. maddesinde düzenlenmiş olup, anılan madde uyarınca; Belediyelerce veya belediyelere bağlı müesseselerce,
a) Yeni yol açılması;
b) Mevcut yolların yüzde 40 nispetinde veya daha fazla genişletilmesi;
c) Kaldırımsız ve bakımsız bulunan yolların, kaldırım veya parke kaldırım haline getirilmesi veya asfalt yapılması, kaldırım veya şose halindeki yolların da parke, beton veya asfalta çevrilmesi;
d) Mevcut kaldırım veya parkelerin sökülüp yeniden düzenlenmesi, hallerinde inşa, tamir ve genişletilmeye tabi tutulan yolların iki tarafında bulunan veya başka bir yola çıkışı olmaması dolayısıyla bu yoldan yararlanan gayrimenkullerin sahiplerinden alınır.
Anılan hususla ilgili olarak genellikle yol harcamalarının yapıldığı tarihteki malikten mi, yoksa yapılan yoldan veya kaldırımdan halihazırda yararlanmakta olan varsa yeni malikten de tahsil yoluna gidileceği hususunda farklı görüşler ve birçok ihtilaf bulunmaktadır.
(Yol harcamasının yapıldığı tarihten sonraki taşınmaz malikinden bahsi geçen katılım payının aranılamayacağı yönünde vergi mahkemesi kararları mevcuttur.)
Öte yandan, anılan payın hesabının nasıl yapılacağı 2464 sayılı Kanunun 89. maddesinde belirtilmiş olmakla birlikte, harcamalara katılma payının üst sınırının hesaplanmasında esas alınan bina ve arsalardaki vergi değerinin yüzde 2'sinin hesaplanma şeklinde çeşitli hatalar ortaya çıkmaktadır. Burada özellikle Büyükşehir Belediyelerince, yerel belediyelerce belirlenen vergi değerinin kesinleşip kesinleşmediği araştırılmadan, birtakım verilerden hareketle vergi değeri belirlenmesi yoluna gidildiği görülmektedir. Bu belirlemenin yasallığı vergi mahkemelerinde çeşitli ihtilaflara neden olmaktadır.
Yine OSB (Organize Sanayi Bölgesi)'de yapılan yol harcamalarını, varsa harcamayı yapmış olan Belediye'nin mi, yoksa 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu uyarınca OSB'lerde yetkili birim olan OSB Yönetimlerinin mi tahsil edeceği hususunda çeşitli ihtilaflar bulunmaktadır.